Možnosti využití ovoce

Veškerá činnost v sadech by ztrácela smysl, pokud bychom na podzim nepřišli a alespoň část plodů z naší práce nesklidili a nevyužili. Vždyť proč by se sázely jabloně, kdyby jejich jablka končila pod stromem? A navíc v době, kdy se jablka dovážejí ze Španělska a jeden kilogram se prodává za 30 korun.

Plody ze sadů můžeme využít mnoha různými způsoby. Je možno je sníst, moštovat, vypálit z nich pálenku, nasušit křížaly, udělat kompot nebo marmeládu. Níže jsou uvedeny základní kontakty a informace, které mohou využití ovoce napomoci.

Moštování

Nejbližší moštárna, kterou jsme dokázali na Jesenicku najít, se nachází přímo v Jeseníku. Místní základní organizace zahrádkářského svazu (ZO ČZS č. 1) nabízí moštování za nádhernou cenu 3,- Kč/kg jablek. Ovoce je umyto, moštuje se do donesených nádob a odpad musí odebrat zákazník zpět. Kontakt:

Moštárna ZO ČZS č. 1, Jeseník, Husova ul. 5/274
Provozní doba: Od 15.9. - 2.11. od 14 hod. dle zájmu (platilo pro rok 2008)
Cena: 3,- Kč/kg jablek- cena není konečná
Telefon: Zdeněk Cupala - 604 675 836

Malou – takřka historickou – domácí moštárničku má také Věrka Ingrová ze Skorošic (členka Baobabu), respektive její babička. Moštování na tomto „stroji“ je společenskou událostí, při které se obvykle shlukuje řada diváků a pomocníků. Kontakt na Věrku získáte v kanceláři jesenických Brontosaurů.

Mošt se ovšem do tří dnů začíná kazit (kvasí), proto je třeba jej rychle vypít, rozdat mezi kamarády nebo pasterizovat – zahřát v zavřených lahvích na teplotu nad 80 °C. Možné je také jej ohřát nad 80 °C, chvíli tuto teplotu udržovat, poté nalít do lahví a třeba nahoru přidat trochu nastrouhaného křenu. Když jej poté uchováte v chladu, vydrží Vám i několik měsíců.

Pálení ovoce

Alkohol je metlou lidstva, ale stejně... Alespoň trošku si jej dopřát můžeme nebo jej dát někomu jako dárek. Palíren je v okolí Zastávky několik, když tam zavezeme jablka na konci září, můžeme si okolo vánoc odvézt „výsledný produkt“. Nejbližší je v Javorníku (6 km od Zastávky), další byla objevena ve Velké Kraši v Hukovicích (10 km)

Palírna Jánský vrch, spol. s r.o.
Partyzánská 145, Javorník 790 70
Telefon: 580 440 403
Otevírací doba: Pondělí až pátek do 17 hodin, v Sobítkotu dopoledne.   

Palírna N + S Agro S.r.o.
79058 Velká Kraš
Telefon: 584 436 054‎ - vhodná předchozí domluva

Sušení ovoce

Jablka a další ovoce se časem zkazí, proto je sušení ovoce velmi dobrá věc, která zajistí, že je ovoce využitelné dlouho po sklizni. Nasušit si ovoce může každý, kdo má doma sušičku na ovoce (cena cca do 2000,- Kč). Dlouhodobě je možno uvažovat o výstavbě větší sušičky na ovoce, která by dokázala nasušit mnohem větší množství ovoce.

Příprava kompotu

Jablka na kompot mají mít pěknou bílou dužninu a nesmějí být přezrálá ani poškozená. Oloupají se, odstraní se z nich jádřince a rozčtvrtí se. 2 kg takto upravených jablek se ponoří do ¾ l studené vody mírně okyselené (aby jablka nezhnědla), v níž bylo rozpuštěno 200-250 g cukru, a naplní se do sklenic. Roztokem z 1 l vody a 300 g cukru se obsah sklenic ihned zalévá. Podle druhu jablek (jejich tvrdosti apod.) se pak kompot 20-30 minut steriluje při teplotě 80 °C.  

Marmeláda

Rozvaříme 1 kg upravených jablek a svaříme je napřed bez cukru. Teprve když je marmeláda patřičně zahuštěná, přidáme na 1 kg 350-400 g cukru a vaříme, až rosoluje.

Přesnídávka

Nakrájíme jablka, odstraníme jádřince a oloupeme slupku. Uvaříme ve vodě, poté rozmačkáme a přidáme cukr (dle chuti). Rozmačkaná jablka dále chvíli vaříme a poté směs nalijeme do sklenic a pořádně zavíčkujeme. Sklenice poté vložíme na pár minut do teplé vody (80-90 °C), abychom předešli plesnivění. Skladujeme v tmavém prostoru.

Aktuality

Baobab Brontosaurus Jeseníky